Equip Humà
L'any 1999 va néixer FRILAB (Frigola Laboratori) com un estudi d’experimentació teòrica ubicat a Figueres, a partir de la innovació desenvolupada per JOM FRISER [Josep Maria Frigola Serra] en el camp de l’experimentació assistida i controlada per ordinador (EXAO) des de 1986 en el marc del Programa d’Informàtica Educativa (P.I.E) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
Ventdelnord és una televisió per IPTV (Televisió per Protocol d'Internet), oberta, plural, independent i de proximitat que emet els seus continguts de forma nativa íntegrament d'Internet, és a dir, que no provenen d'un canal de TDT. És una televisió que s'ha desenvolupat des de l'any 2005 a partir d'un projecte de recerca de FRIGOLA LABORATORIS.
Va ser la primera televisió catalana de proximitat nativa íntegrament d'internet.La programació de nous servidors Linux de gran amplada de banda realitzada des de FRIGOLA LABORATORIS, així com l'arribada de noves tecnologies com la fibra òptica i els dispositius mòbils d'última generació amb 4G, fan possible ara, que la recepció i la visualització de continguts -tant en directe com a la carta-, arribin amb alta qualitat d'imatge al moment.
L’equip humà que fa possible aquesta televisió és el següent:
- Divisió de servidors de programació pròpia:
Josep Maria Frigola Sèculi.
Doctor en Traducció i Interpretació. Professor de sistemes microinformàtics.
Especialista en programació de servidors Linux, xarxes i seguretat informàtica.- Divisió I+R (Innovació i Recerca), secció cultural i coordinador:
JOM FRISER (Josep Maria Frigola Serra)
Físic teòric (especialitat de Física-Matemàtica). Catedràtic de Física i Química.
Programador d’algoritmes informàtics, escriptor i poeta.
Presentació
Aquí us presentem l'article que vàrem donar a conèixer l'any 2014 amb motiu de la introducció del nou estàndard de programació HTML5 en la web de Ventdelnord.tv que obria noves possibilitats d'emissió de continguts tant en directe con a la carta.
"Nous reptes per una televisió de proximitat en la segona dècada del segle XXI"
Des dels Estudis de FRIGOLA LABORATORIS us presentem un nou model de televisió de proximitat que incorpora les eines més avançades en programació, i en la visualització de continguts per a dispositius mòbils amb el nou estàndard HTML5.
Ara fa 15 anys, que vàrem crear FRILAB (FRIgola LABoratoris) com un Laboratori d'experimentació teòrica i de recerca en noves tecnologies de visualització audiovisual. Era l'any 1999, en aquells moments, ja vàrem veure que l'experimentació assistida per ordinador passava de ser local a desenvolupar-se en xarxa.
L'any 2005, vàrem posar en marxa la primera televisió catalana de proximitat que sortia íntegrament nativa d'internet (1) . Un any i mig abans havíem programat i posat en marxa la primera xarxa catalana de xat (2) . La interacció entre xat, ràdio, i televisió per internet, ens varen portar a desenvolupar un projecte de recerca audiovisual que vàrem presentar en diferents ponències d'àmbit universitari (3) .
En començar la segona dècada del segle XXI, i amb la introducció i proliferació dels nous dispositius mòbils, és evident que el model de televisió convencional amb emissió per TDT ha canviat. La televisió de l'any 2005, que va néixer incorporant una seqüencia de vídeo-notícies de molt curta durada, ha evolucionat cap a un model de televisió cultural, plural, propera, i sobretot arrelada al territori. Aquesta nova televisió figuerenca i altempordanesa, es presenta com una evolució tecnològica de les anteriors recerques audiovisuals realitzades pel nostre Laboratori.
Ara, el que es pot veure en aquesta nova televisió (ventdelnord.tv), ja no són vídeo-notícies de curta durada, sinó continguts íntegres, que qualsevol persona pot visualitzar per internet. Hem incorporat un potent motor de visualització, que es comporta a efectes pràctics, com un DVD domèstic avançat, ràpid i versàtil, sobretot a l'hora de triar unes imatges concretes. Per exemple, dins de l'excel·lent concert que va oferir la Coral Germanor Empordanesa, al Cercle Esport, la durada del qual és de més d'una hora, es pot seleccionar a voluntat, una determinada seqüencia. Així, posicionant el cursor dins de la televisió i fent clic en el minut 55:35, podreu gaudir de l'entranyable cançó que comença amb aquestes emotives paraules: “Cap a la part de Pirineu, vora els serrats i a ran del mar”. Ja no fa falta visionar tot un reportatge en una televisió convencional per TDT, per arribar a unes determinades imatges que poden interessar a un determinat espectador. A ventdelnord.tv, podeu seleccionar, qualsevol seqüencia, en qualsevol moment, sense veure's obligat a visionar una publicitat no desitjada. A més, també podeu visualitzar qualsevol imatge a càmera lenta o ràpida. Hi ha quatre velocitats per triar. En els esdeveniments esportius, l'opció lenta, és òptima per poder veure les jugades amb el màxim detall.
D’altre banda, hem incorporat un motor avançat de cerca múltiple amb text pla, que connecta amb la base de dades de tots els materials arxivats, de forma que permet, no solament triar, sinó visionar qualsevol material audiovisual produït pel nostre laboratori i/o televisió online.
Amb aquest esperit de televisió de proximitat, cultural i propera al territori, us presentem l'interessant cicle de conferències realitzades sobre els episodis de la història de Figueres, que es varen realitzar l'any 2013 a l'Espai Cultural la Cate, organitzades per l'Institut d'Estudis Empordanesos i Òmnium Cultural de L'Alt Empordà. També estan disponibles, els actes, conferencies i presentacions de llibres realitzades per l'Agrupació Atenea del Casino Menestral Figuerenc. Dos exemples de difusió de cultura arrelada al territori.
Aquesta televisió utilitza potents eines de programació i recerca, amb l'objectiu que els seus continguts puguin ser visionats per mòbils, smartphones, o aparells de televisió amb tecnologia Smart TV. Els ordinadors de recerca propis de FRILAB, també han evolucionat, ara disposem de potents servidors d'última generació amb gran amplada de banda, que permeten la visualització simultània de molts tele-espectadors.
Continuem disposant d'una unitat mòbil IPTV per l'emissió en directe d'esdeveniments i retransmissions esportives. Hem augmentat també la seva qualitat d'emissió. Amb tot això, tenim diversos canals simultanis per emissions a la carta, directes o diferits que es poden veure pocs minuts després de la seva realització.
Tot esperant que gaudiu d'aquesta televisió de proximitat i cultural de Figueres i comarca, adaptada als nous reptes del segle XXI, rebeu una cordial salutació,
Estudis FRILAB, 1999-2020
(1) Vegeu la ressenya de Mercè Molist en el Diari de Barcelona del 19 de gener de 2005.
Vegeu els apartats del menú QUI SOM
(2) IRC-Catalunya.org. Vegeu la ressenya publicada al diari el País el 18 de setembre de 2003>.
Vegeu els apartats del menú QUI SOM
(3). Vegeu cronologia de recerca dins del menú QUI SOM
Trobareu més informació sobre nosaltres en l'acurat llibre de Cinto Niqui [*] de l'Editorial UOC (2011) "Cronologia dels primers 15 anys de l'audiovisual a Internet" ISBN:978-84-9788-497-6 on es descriu de forma cronològica i detallada a escala mundial els primers 15 anys de l'audiovisual a Internet. Les recerques de Frigola Laboratoris apareixen en les pàgines 86, 97, 115, 119, 123 i 219.
[*] Cinto Niqui es Doctor en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i Enginyer Tècnic en Telecomunicació. Entre altres coses és professor de la UOC i dirigeix i presenta el programa "l'altre ràdio" de Ràdio 4 en antena des de 1985.
Cronologia de recerca de Frigola Laboratoris (*)
- - 1999: Neix FRILAB (Frigola Laboratoris) com un laboratori d’experimentació teòrica a partir de la innovació desenvolupada per JOM FRISER (Josep Maria Frigola Serra) en el camp de l’experimentació assistida i controlada per ordinador (EXAO) des de 1986 en el marc del Programa d’Informàtica Educativa (PIE) del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
- - 2001: Neix el clúster de servidors Linux dins de FRILAB. La recerca passa de ser local i tancada a oberta i en xarxa. En aquells moments FRILAB va començar a experimentar amb un servidor de Sun Microsystems amb una connectivitat a Internet de 10 Mbits simètrics.
- -2003: Neix la divisió audiovisual dins de FRILAB. Es fan els primers experiments d’emissió de ràdio i televisió per Internet amb programari de codi lliure. El 15 de setembre de 2003 s’inaugura el projecte IRC-Catalunya, la primera xarxa catalana de xat IRC (Internet Relay Chat).
- - 2004: Neix la plataforma audiovisual IRC-Catalunya.TV, la primera televisió catalana nativa per IPTV. L’emissió es feia des de Florida amb alta qualitat d’imatge, amb la qual cosa des de Catalunya no es podia veure amb els mòdems d’aleshores, ja que la velocitat de transferència de dades de Telefònica era encara molt baixa. Es va fer la inauguració i ens van confirmar des de Califòrnia i des de Suècia que amb les línies domèstiques de 10 Mbits es podien veure perfectament les imatges d’alta qualitat que mostrava la televisió: uns camps de rostoll de l’Empordà filmats el juliol del 2004. Uns mesos més tard ens van confirmar que des de Catalunya també ho van poder veure uns investigadors universitaris de la Fundació i2Cat (Internet de segona generació de Catalunya) des del centre Mediacat.
- - 2005: S’obre la col·laboració entre la Fundació universitària i2Cat i FRILAB Laboratoris per desenvolupar recursos i innovació en l’àmbit de la compressió de vídeo amb codi lliure. Aquest any FRILAB Laboratoris desenvolupa i produeix “Un glop de Muscat”, una emissora amb 24 hores de música en català. En les primeres versions l’usuari podia participar seleccionant les cançons que sonarien tot seguit. Complementàriament, es va desenvolupar el programa de ràdio visual que alternava fotografies amb la locució.
- - 2005: S’obre la col·laboració entre la Fundació universitària i2Cat i FRILAB Laboratoris per desenvolupar recursos i innovació en l’àmbit de la compressió de vídeo amb codi lliure. Aquest any FRILAB Laboratoris desenvolupa i produeix “Un glop de Muscat”, una emissora amb 24 hores de música en català. En les primeres versions l’usuari podia participar seleccionant les cançons que sonarien tot seguit. Complementàriament, es va desenvolupar el programa de ràdio visual que alternava fotografies amb la locució.
-
2006: Neix el domini Tramuntana.TV el 16 de març de 2006 registrat per FRIGOLA LABORATORI a l'ICANN. Es dóna a conèixer com un canal supracomarcal de notícies de proximitat dins la plataforma IRC-Catalunya.TV.
Vegeu al final d'aquesta cronologia unes imatges del nostre arxiu històric. A la 7a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya (Granollers, 18 de maig de 2006), FRILAB Laboratoris presenta Tramuntana.TV com la primera televisió catalana nativa per IPTV dins de l’estand de la Fundació i2Cat com a fruit d’aquesta col·laboració. En aquells moments l’emissió es realitzava amb un ordinador Supermicro ubicat a la Universitat Politècnica de Catalunya amb connectivitat de 1 Gbit. A partir d’aleshores, FRILAB Laboratoris comença a experimentar amb vídeo d’Alta Definició quan els vídeos del canal de YouTube encara tenien una qualitat d’imatge molt baixa i es veia pixel·lat.
El 29 de novembre de 2006 a la sala d’actes de l’edifici Imagina (Esplugues de Llobregat), en el marc de la Jornada “La televisió per Internet. Reptes i oportunitats”, organitzada per la Fundació i2Cat, FRILAB Laboratoris presenta una ponència sobre IPTV i dóna a conèixer els resultats de Tramuntana.TV a nivell universitari. Allà es presenten les bases de la futura iXAC (Xarxa Audiovisual Catalana) que substituiria IRC-Catalunya.TV l’any 2010. - - 2007-2009: FRILAB continua desenvolupant el clúster audiovisual de la futura iXAC experimentant amb vídeo d’Alta Definició. Un dels components de FRILAB llegeix la tesi doctoral després de 6 anys de recerca i una vegada doctorat participa en un grup de la Universitat de Barcelona.
- - 2010: Neix iXAC.TV com una xarxa nativa íntegrament IPTV. FRILAB s’especialitza en serveis de seguretat informàtica amb sistemes Linux.
- - 2011: FRILAB Laboratoris orienta la seva recerca en l’emissió en directe d’alta qualitat per IPTV i en la distribució de continguts per a televisions locals mitjançant IP Transfer. Es desenvolupa una unitat mòbil IPTV de baix cost per emissions en directe. Aquestes emissions estan adreçades bàsicament a ajuntaments, televisions i entitats culturals. L’emissió en directe d’alta qualitat suporta múltiples peticions simultànies i això és possible únicament gràcies als diferents servidors de FRILAB amb arquitectura ArchLinux i amb una connectivitat actual de 2 Gbits de sortida a Internet.
- - 2012: Es crea una graella de programació d’emissió en directe dins de Tramuntana.TV per oferir la gravació íntegre de conferències, concerts, esports i altres esdeveniments de proximitat incloent petits spots i reportatges.
- - 2013: FRILAB Laboratoris aposta per l’estàndard HTML5 i totes les emissions en directe que ofereix (TV Girona, graella de Tramuntana.TV, partits de futbol i conferències) són compatibles amb dispositius mòbils tipus iPhone i Android. Per part de la xarxa iXAC.tv, es manté el propòsit de seguir donant servei d’emissió en directe de forma experimental per a diferents televisions locals d’arreu de Catalunya.
- - 2014: S'abandona definitivament el format propietari d’Adobe Flash. Es crea ventdelnord.tv com una televisió nativa exclusivament d'Internet compatible amb HTML5, així com per dispositius mòbils i televisors smart tv. S'incorpora un motor avançat de cerca múltiple amb text pla, que connecta amb la base de dades de tots els materials arxivats, de forma que permet, no solament triar, sinó visionar qualsevol material audiovisual produït, en un determinat instant, per més llarg que sigui el seu contingut.També s'incorpora un nou motor de visualització que permet reproduir qualsevol imatge a càmera lenta o ràpida. Hi ha quatre velocitats per triar. En els esdeveniments esportius, l'opció lenta, és òptima per poder veure les jugades amb el màxim detall. També s'incorpora un nou servidor d'última generació amb arquitectura ArchLinux de gran amplada de banda, que permet la connexió simultània de centenars espectadors en les emissions en directe.
-
- 2015-2022: Es perfecciona el motor avançat de cerca múltiple amb text pla que permet visionar al moment qualsevol material audiovisual produït, en un determinat instant, per més llarg que sigui el seu contingut.
S’amplia el servei d’emissió de ràdio IP, augmentant la qualitat d’àudio de l’emissió, i el nombre de ràdios locals dins la xarxa iXAC.TV. Totes les ràdios adherides als servidors de Ventdelnord televisió disposen d’un Ràdio Player Web personalitzat i gratuït compatible per dispositius mòbils com iPhone, iPad, IOS, I Android. S’està desenvolupant de forma experimental un Visual Ràdio Player.
Es reestructura el laboratori FRILAB, amb quatre seccions operatives de recerca:
· Clúster de servidors propis d’arquitectura ArchLinux de gran amplada de banda
· Divisió de programació de servidors Linux, amb l’especialitat de seguretat informàtica
· Divisió audiovisual que inclou un equip de producció, edició i transcodificació de vídeo, amb emissió en directe de ràdio i televisió en la modalitat IPTV d'alta qualitat, així com una Unitat Mòbil de disseny i construcció pròpia, per cobrir esdeveniments en directe fora de plató.
· Servei de documentació audiovisual amb cerca, indexació i localització d'escenes per noms d’autors dins dels vídeos (d’utilitat en els esdeveniments de llarga durada)
(*) Coordinador dels projectes de recerca
Josep Maria Frigola Sèculi
Doctor en Traducció i Interpretació. Professor de sistemes microinformàtics.
Especialista en programació de Servidors Linux i seguretat informàtica.
FOTOS DELS ORÍGENS
Tramuntana.TV Documents i fotos dels orígens FRIGOLA Laboratori des de 1999
Us presenten en aquest apartat un petit recull d’imatges i documents dels orígens de TRAMUNTANA.TV de l'any 2006
Foto de portada amb el primer logo de Tramuntana.tv de color groc i blanc
Primer logo de Tramuntana.tv de color groc i blanc
Cartell de les primeres emissions en directe realitzades per tramuntana .tv
els dies 30 i 31 de març de 2006.
Aquí s’estrenava el primer prototip d’emissió en directe per IPTV.
Cartell de la versió 3 de la Plataforma IRC-Catalunya.TV on Tramuntana.TV formava part.
Aquesta plataforma va néixer el desembre de 2004 amb emissió nativa per IPTV des de Florida.
L’any 2010 va passar a anomenar-se iXAC.TV (xarxa audiovisual catalana nativa per IPTV)
NEIX L'IRC-CATALUNYA
Publicat al Pais el 18 Set. 2003
Mercè Molist
La mitjanit del 14 al 15 de setembre s'inaugurava la primera xarxa catalana de xat de la història: l'IRC-Catalunya, que es defineix com "una comunitat d'internautes a favor del programari lliure i sense suport de cap grup comercial". Junt amb el seu rebuig de la comercialitat, sorprèn perquè, fins ara, mai no hi havia hagut una xarxa autodeclarada catalana al món dels xats. La petita Univers s'ha associat amb Unión Latina i no queda rastre dels seus fundadors catalans. L'IRC-Hispano, nascut en un proveïdor de Barcelona i encara amb el cervell a Lleida, s'ha convertit en un monstre de la hispanitat. Tot semblava perdut, fins que arribà un traductor...
IRC significa Internet Relay Chat. És una tecnologia de comunicació per escrit i en temps real que es va inventar, el 1988, el finès Jarkko Oikarinen. Aviat es crearen xarxes d'ordinadors arreu del món, que permetien la gent comunicar-se pel que aviat s'anomenà, simplement, "chat" o "xat". La utilitat del nou invent, per treballar i, sobretot, per esbargir-se, l'ha fet molt popular. Les xarxes de xat, públiques o privades, petites i grans, no paren de créixer en audiència, com els gegants Undernet, Dalnet, FreeNode o l'IRC-Hispano. Però, en tots aquests anys, no s'havia sentit mai a parlar d'una xarxa de xats organitzada entorn la ciberCatalunya.
Fins que arribà Josep M. Frigola Sèculi, un llicenciat en Traducció i Interpretació, i muntà l'IRC-Catalunya, en la tradició de les persones inicialment no tècniques que, a pesar o potser a causa d'aquest "handicap", han fet valuoses aportacions a Internet. Diu Frigola: "Fa dos anys que em dedico a l'allotjament de dominis. La idea d'obrir l'IRC-Catalunya és de fa ben poc. Després d'uns mesos de veure com la gent m'animava i insistia, al final he decidit donar-ho a conèixer. Espero que creixi i aviat poguem parlar de l'IRC-Catalunya com la primera xarxa de xat catalana".
Tot i que el 15 de setembre es va fer la inauguració oficial, amb 25 samarretes de regal pels primers en connectar-se a la web, la xarxa funciona, en proves públiques, des de l'agost. De moment, hi entren entre 50 i 80 persones al dia i ja hi destaquen alguns canals, com #la_nit_dels_ignorants: "Els dies que hi ha programa a Catalunya Ràdio, s'emplena enormement i la gent participa moltíssim. El presentador, en Joan Bosch, també s'hi connecta. Però el canal més poblat és el #irc-catalunya, bàsicament perquè està configurat com a entrada automàtica només de connectar", explica Frigola. També hi ha gent als canals #vic, #catalunya, #Barça, #barcelona, #lleida, #manresa i #tarragona.
Diu el llicenciat en Traducció i Interpretació: "IRC-Catalunya.org neix amb la intenció de fomentar l'ús de la nostra llengua entre els internautes que utilitzen el xat i donar a conèixer la nostra cultura arreu del món. Avui dia, a part de la comunicació interpersonal oral o per telèfon, existeix la comunicació escrita per xat, que és instantània i que cada vegada s'utilitza més, principalment entre els joves. És en aquest sentit on IRC-Catalunya.org vol potenciar l'ús escrit de la llengua catalana. Tot i això, aquest xarxa està oberta a tothom, de totes les cultures i idiomes. Hi ha molts catalans que viuen arreu del món i aquest pot ser un mitjà de trobada entre ells".
Frigola recalca les facilitats que dóna la seva xarxa a usuàries i usuaris, popularment coneguts com "xateres" i "xateros": "El servidor de xat dominant actualment a Espanya és IRC-Hispano i fins ara no n'ha existit cap altre de català. La diferència primordial amb ells és que la nostra xarxa ofereix serveis totalment gratuïts pel que fa al registre de canals, utilització d'adreces IP virtuals personalitzables, etc. Per registrar un canal, no cal tenir "no-expire" ni tampoc esperar l'aprovació". Entrar a la xarxa també és fàcil, si es disposa d'un programa de xat: cal connectar-lo al servidor irc-catalunya.org, pels ports que vénen per defecte, buscar-se un "nick" bonic i començar a xatejar.
Copyright (C) 2003 Mercè Molist.
COMENÇA A EMETRE
LA PRIMERA TELEVISIÓ CATALANA NOMÉS PER WEB
Publicat a Diari de Barcelona 19-Gen-2005
Mercè Molist 16:16 10/01/05
És gratuïta, qualsevol pot enviar-hi els seus vídeos o, si té temps i ganes, muntar el seu propi canal. Està oberta a individuals, associacions, entitats culturals i a qui tingui ganes d'experimentar amb un invent revolucionari, encara poc explorat: la televisió per Internet. Acaba de néixer IRC-Catalunya.TV, la primera televisió catalana que només emet a la web.
IRC-Catalunya.TV Aspira a ser la Televisió de Catalunya per Internet. Els seus inicis són molt semblants al naixement de TV3, quan la genialitat, la independència i la terra eren marca de la casa. La diferència rau en què ningú ha donat subvencions a aquesta televisió per Internet, nascuda de l'esforç d'un pare i un fill i el suport d'una comunitat d'Internautes, que s'aplega entorn la xarxa IRC-Catalunya. Acaba de néixer IRC-Catalunya.TV
"L'imagination est nostre". Les primeres emissions experimentals d'IRC-Catalunya.TV són vídeos de viatges per l'Empordà, un pòster amb la frase abans citada, vídeos musicals pels que no passa el temps... Però les possibilitats són molt àmplies. Es nota en visitar la web, d'entrada gratuïta, on el ratolí es converteix en el comanament a distància i només cal triar, entre diversos canals, quin es vol veure. Cal tenir instal.lat el programa Quicktime i, per a una millor visualització, en aquesta fase de proves, es recomana el navegador Internet Explorer. Josep Maria Frigola, un dels artífexs, explica: "L'emissió de vídeo utilitza entre 300 i 400 kbps d'ample de banda, per tant amb una ADSL bàsica de 512 és més que suficient per veure-ho amb bona qualitat d'imatge i sense talls".
La idea de fer la primera televisió gratuïta i catalana per Internet va sortir de la xarxa de xat IRC-Catalunya. Nascuda el 2003, és una xarxa petita però casolada, de qualitat. Els seus canals més poblats son el #racocatala, sorgit del portal de notícies amb el mateix nom, i els canals de xat oficials de Ràdio Flaix BAC i Ràdio Flaix FM. Josep Maria Frigola, impulsor del naixement d'aquesta xarxa, és ara l'ànima d'IRC-Catalunya.TV, juntament amb el seu pare, físic i informàtic. El jove Frigola explica: "És tan fàcil com posar una web i ja es visualitzarà el canal per defecte i es podran seleccionar els disponibles. En un principi, s'emetran vídeos en diferit, però no es descarta fer un canal en directe. De moment, emetrem vídeos propis en un canal; en un altre, vídeos musicals promocionals, també de grups que ens vulguin enviar les seves maquetes, i prepararem un canal interactiu on la gent podrà enviar els seus vídeos".
El servei és gratuït, però no descarten treure'n ingressos: "Si hi ha algun bar o discoteca interessat en tenir un canal privat per als seus clients, podem arribar a un acord, o també posar publicitat de botigues i restaurants". Però sense exagerar, diu: "Després de buscar molt he vist que la majoria de televisions per Internet tenen una subscripció, si es vol veure a una qualitat superior de la que donen gratuïtament, que és insultant, o estan plenes de "banners" publicitaris per tot arreu, cosa que mai passarà amb IRC-Catalunya.TV". Com a anècdota, explica: "L'orígen d'haver decidit portar això endavant va ser que vaig enviar un missatge al propietari del domini catalunya.tv, per adquirir-lo. Em va respondre que preveu que, en el futur, la televisió tradicional desapareixi i la televisió per Internet tingui molt d'èxit. Com a bon visionari, em demanava 18.000 euros pel domini. Llavors, el meu pare va dir: "'S'ha acabat, desempolsinem les eines de programació i tornem als orígens". I així va començar el projecte, treballant amb la nostra humil infraestructura, des de casa, amb dos vells Pèntiums II 350Mhz i una vella xarxa coaxial".
Mercè Molist
IRC-Catalunya.TV
https://www.irc-catalunya.tv
Copyright 2004 Mercè Molist.